Als kind zaagde Theus simpele houten diertjes van enkele laagjes figuurzaaghout. Later verfijnde hij zijn techniek en nu maakt hij levensechte sculpturen, soms opgebouwd uit wel vijftig laagjes hout.
Het werk vooraf
Elke koe begint op papier. Theus gebruikt als uitgangspunt een aantal foto's of tekeningen van het dier. Elke natuurlijke houding is in principe mogelijk, tenzij het materiaal of de grootte van de sculptuur beperkingen oplegt. Het aantal laagjes hout wordt bepaald op basis van foto’s en de dikte van het gekozen materiaal. Op papier wordt elke laag afzonderlijk uitgetekend en vervolgens overgebracht op het hout.
Zagen en schuren
Met een figuurzaag zaagt Theus de lagen hout nauwkeurig uit. Na het lijmen wordt de koe zorgvuldig afgewerkt. De randen van de plankjes worden met raspen, vijlen en schuren gladgemaakt. Vervolgens worden de details met een frees aangebracht.
Afhankelijk van het materiaal kost het 20 tot 30 uur om een koe te maken. Omdat vooral de randen van de plankjes zichtbaar worden, is het van tevoren moeilijk in te schatten hoe het uiteindelijke beeld eruit zal zien. De oneffenheden en nerven in het hout creëren door de opbouw in laagjes een mooi effect. Door gebruik te maken van verschillende kleuren hout, kan de aftekening van de koe in de sculptuur verwerkt worden.
Natuurlijke uitstraling
Om een koe op een mooie en natuurlijke manier weer te geven, besteedt Theus veel aandacht aan de uitdrukking en houding van de koe. Zo heeft een rustige koe een lome blik, terwijl een koe die net heeft gekalfd een onrustige blik heeft.
Daarnaast zijn, voor het goed en natuurgetrouw weergeven van de koe, de verhoudingen van groot belang. Hoewel een koe robuust is, heeft ze ook fijne kenmerken. De romp is groot en log, terwijl de poten in verhouding bijzonder dun zijn. Het doel van Theus is om het dier altijd levensecht weer te geven.